• Prisijungti
  • Pasikliaukite savo vaiko miego įpročiais!

    „Fėjos Namuose“ tėvai dažnai ieško stebuklingo recepto, kaip užtikrinti mažylio miego kokybę.

    Pasikliaukite savo vaiko miego įpročiais!

    Kartais jie viliasi, jog tai užtikrins puresnė pagalvė arba priešingai, baiminasi, kad turima yra gerokai per minkšta. Daugelis tėvų tikisi, jog ilgesnį vaikelio miego periodą užtikrins šilta bei „tyli“ antklodė arba mėgstamais personažais dailintas medvilninis audinys. Šiame straipsnyje norime pasidalinti su Jumis sukauptomis žiniomis apie vaiko miego įpročius bei jo kaitą ir nuraminti tėvus, jei mažylis miega ne taip, kaip jums norėtųsi!

    „Miega visą naktį“

    Pirmiausia tėvams labai pravartu žinoti, kad kūdikiams ir mažiems vaikams dažnai prabusti naktimis yra visiškai normalu. Dažnu atveju, vaikas neišmiega visos nakties iki antrojo gimtadienio ar kol pradeda vaikščioti, bei dar ilgiau. Nors dažnai vaiko įpročiai nesutampa su tėvelių poreikiais ir lūkesčiais, vaiko miego fiziologijos pažinimas – neįkainojama informacija, kuri padeda prisitaikyti. Tai leidžia sužinoti, ko tikėtis kiekviename vaiko raidos tarpsnyje ir lengviau dėliotis dienotvarkę.

    Pirmaisiais gyvenimo mėnesiais kūdikis miega visai kitaip nei suaugęs žmogus. Miego ciklai trunka apie 40-45 minutes. Pirmosios dvidešimt miego minučių būna negilaus miego, o per likusias dvidešimt minučių dirgikliai vaikelį pažadina kur kas sunkiau. Pasibaigus šiam ciklui, vaikutis gali prasibudinti arba nieko netrukdomas pereiti į kitą keturiasdešimties minučių miego ciklą. Jeigu kas nors pažadina, mažylis gali prabusti kas dvidešimt minučių. O pažadinti gali bet koks dirgiklis, kaip antai šlapios sauskelnės, alkis ar nesaugumo jausmas. Nors suaugusiam žmogui sunku prisitaikyti prie mažylio miego įpročių, svarbu prisiminti, jog viskas greit pasikeis – vos tik susiformuos vaiko miego fiziologija.

    „Trijų – šešių mėnesių“

    Šiame etape vaikų miego ritmas ima panašėti į suaugusiųjų. Nors mažieji dažniau atsibunda naktimis ir dažnai snūsteli dienomis, tačiau vidiniai laikrodžiai ima pamažu panašėti. Gilaus miego fazė ilgėja iki dviejų trečdalių miego ciklo laiko. Bendrai miego ciklas trunka apie 50 minučių. Be jokios abejonės būna išimčių, mat pradeda dygti dantukai ir vaikus dažnai aplanko atsiskyrimo nerimas.

    „Nuo šešerių mėnesių iki metų“

    Šiame etape vaikų miego ritmas ima panašėti į suaugusiųjų. Nors mažieji dažniau atsibunda naktimis ir dažnai snūsteli dienomis, tačiau vidiniai laikrodžiai ima pamažu panašėti. Gilaus miego fazė ilgėja iki dviejų trečdalių miego ciklo laiko. Bendrai miego ciklas trunka apie 50 minučių. Be jokios abejonės būna išimčių, mat pradeda dygti dantukai ir vaikus dažnai aplanko atsiskyrimo nerimas.

    „Nuo metų iki dviejų“

    Miego ciklas trunka iki 60 minučių ir negilaus miego fazė sutrumpėja iki 30% miego ciklo laiko. Nors teoriškai turėtų jaustis ryškus miego kokybės pagerėjimas – į procesą įsitraukia kiti psichologiniai veiksniai ir dirgikliai. Tėvai sutartinai teigia, jog šis etapas tampa tikrai sudėtingas.

    „Nuo dviejų iki trejų“

    Dieną vaikai vis dar jaučia poreikį trumpam poguliukui, tačiau etapo pabaigoje šis poreikis mažėja arba jo visai nelieka. Pats miegas biologiškai tampa kaip suaugusio žmogaus. Žinoma, dirgikliais išlieka išoriniai veiksniai, tokie kaip darželis, pratinimas prie puoduko, naujos patirtys. Vadinasi, nors biologiškai vaikutis jau galėtų išmiegoti visą naktį, praktiškai tai koreguoja įvairūs psichologiniai veiksniai. Todėl to paties amžiaus vaikų miego trukmė labai svyruoja.

    Taigi pirmaisiais vaikučio metais jo miego kokybę lemia fiziologija, genetika bei išorės įtaka. Tiksliau išskiriant, kūdikių ir pradedančių vaikščioti vaikų miegą valdo pirmiausia biologiniai ir raidos procesai, o didesnių vaikų – aplinkos ir psichologiniai veiksniai. Tad svarbiausia nevertinti savo mažylio miego pagal rekomendacijas ar normatyvus, mat visi vaikai yra skirtingi bei skiriasi jų poreikis miegui. Viskas nuolat keičiasi, tad leiskitės nešami srovės ir neprimeskite vaikeliui neįmanomos miego dienotvarkės. Leiskite savo vaikui miegoti tiek, kiek reikia būtent jam. Pasikliaukite jų poreikiais!

    Straipsnis parengtas remiantis SARAH OCKWELL-SMITH – „Ramaus miego knyga“