• Prisijungti
  • KAS YRA MEDVILNĖ? KOKYBĖ, POPULIARUMAS IR ILGAAMŽIŠKUMAS

    Daugeliui iš mūsų žodis medvilnė yra pažįstamas, tačiau ar tikrai apie medvilnę pakankamai žinome? Trumpai papasakosiu, kas tai ir kuo ji ypatinga.

    KAS YRA MEDVILNĖ? KOKYBĖ, POPULIARUMAS IR ILGAAMŽIŠKUMAS

    Visų pirma žodis medvilnė yra kilęs iš arabiško žodžio “kutun” – arabiškai, tai reiškia aukštos kokybės pluoštą. Žinoma, tai yra gryniausia tiesa, nes medvilnė yra bene labiausiai paplitusi medžiaga rūbams, patalynės užvalkalams ir antklodėms gaminti. Tačiau tai nėra vieninteliai medžiagos pritaikymo būdai. Apskritai medvilnė yra viena seniausių pluoštinių medžiagų, žinoma jau kone 7000 metų. Senovės Pietų Amerikos tautos medvilnę dažydavo tamsiai ruda spalva ir naudojo kaip pinigus, Peru nerdavo tinklus, graikai ir romėnai gamindavo bures. Tai unikali ir daug kur pritaikoma medžiaga, tačiau pagrindinis panaudojimo būdas visgi išlieka drabužiams ir patalynei gaminti.

    Kiekvienam, besirenkančiam patalynę, būtų pravartu žinoti savybes, dėl kurių medvilniniai audiniai yra tokie paplitę ir populiarūs:

    Visų pirma jie yra laidūs orui, tad kūnas mažiau prakaituoja.

    Taip pat medvilnė gali sugerti iki 27 kartų daugiau nei sveria pati – reiškia 1 gramas medvilnės sugeria iki 27 g skysčio.

    Medvilninis audinys yra malonus liesti, nedirgina odos.

    Gerai išlaiko spalvą, tad net ir po daugelio skalbimų spalva išliks beveik kaip nauja (žinoma, laikantys priežiūros reikalavimų). Taip pat ją lengva dažyti – tai yra viena iš priežasčių, kodėl medvilnė yra tokia populiari medžiaga mados pasaulyje.

    Medvilninius audinius galima skalbti skalbykle arba taikyti sauso valymo technologijas.

    Medvilnė yra tvirta, tarnauja ne vienerius metus, taip pat ją lengva prižiūrėti, susiūti ir t.t.

    Medvilnė yra geras šilumos laidininkas, todėl išlaiko kūną šiltą žiemą ir vėsų vasarą.

    Kalbant apie medvilnės kokybę, bene kokybiškiausia laikoma Egipto medvilnė, nuo jos nedaug atsilieka Australijos ir JAV Sea Island medvilnės gamintojai. Puikiai tarnauja ir arčiau Lietuvos auginama medvilnė iš Pakistano, Sirijos, Graikijos, Turkijos. Tačiau svarbu nepamiršti, jog iš medvilnės gaminami audiniai gali žymiai skirtis, priklausomai nuo siūlų storio ir tankio, audimo technologijos, audinio marginimo technologijų.

    Bene populiariausi medvilnės audiniai patalynės gamyboje – drobė, Lietuvoje dažniausiai taip ir vadinama tiesiog medvilne, satinas ir perkelis.

    Drobė yra pats paprasčiausias drobinio suaudimo medvilnės audinys, iš šios medžiagos dažniausiai siuvami paprastesni patalynės komplektai, šis audinys nebrangus, bet patvarus, ilgaamžiškas. Drobė nėra labai švelnus audinys, tačiau prie kūno gana malonus, o laikui bėgant po kelių skalbimų vis minkštėjantis.

    Satinas yra brangesnis medvilnės audinys. Satininio suaudimo audinių yra visa gausybė, todėl kaina priklauso nuo išdirbimo, medvilnės plonumo ir patvarumo, dažų kokybės ir švelnumo. Kuo geresnė medvilnė naudojama satinui austi, tuo audinys bus brangesnis ir kokybiškesnis.

    Perkelis labai primena satiną savo kokybe, tankiu ir minkštumu, tačiau nėra toks slidus ir žvilgus. Perkelis yra matinis ir audžiamas drobiniu audimu, tik gerokai tankiau.

    Jeigu ieškote drabužių ar patalynės, kurie būti jaukūs, malonūs ir ilgaamžiai – galite neabejoti, kad medvilnė atitiks visus šiuos kriterijus. Tai medžiaga, kuri pasižymi universalumu, su ja nebus šalta žiemą ar šilta vasarą. Medvilnė yra teisingas pasirinkimas alergiškiems žmonėms bei tiems, kurie turi jautrią odą. O jei ir to negana, galbūt užteks pasakyti, kad tai populiariausia ir labiausiai naudojama drabužių ir patalynės gamybos žaliava pasaulyje. 

    Taigi, kai nusprendžiate, jog laikas keisti patalynę, žinokite, jog medvilnė – optimaliausias sprendimas! Beliks tik išsirinkti medvilnės rūšį pagal savo skonį ir galimybes.

    Šįkart man padėjo Gediminas Petkus