• Prisijungti
  • MEDVILNĖS (DROBĖS) IR MEDVILNĖS SATINO SKIRTUMAI

    Renkantis naują patalynės komplektą, vis dažniau tampa sudėtinga išsirinkti iš visos gausybės pasiūlos. Čia pat susiduriama ir su problema, kaip atskirti audinius, kuo jie vienas už kitą geresni, kurie yra natūralūs, o kurie sintetinės kilmės ir t.t.

    MEDVILNĖS (DROBĖS) IR MEDVILNĖS SATINO SKIRTUMAI

    Bene dažniausiai Fėjos namuose sulaukiame klausimų, kuo skiriasi medvilnė (drobė) ir medvilnės satinas. Neretai tenka pastebėti, kad medvilnės satinas klaidingai tapatinamas su sintetiniu satinu. Būtent todėl pabandysime kuo aiškiau papasakoti apie esminius skirtumus.

    Tad pirmiausia apie natūralius pluoštus!

    Verta įsidėmėti, kad tiek drobė, tiek satinas yra ta pati 100% medvilnė. Esminis šių audinių skirtumas yra tankis ir audimo technologija. Drobė, dažnai vadinama paprasčiausiai medvilne, būna įvairių tankių ir audžiama drobiniu pynimu. Paprastai tariant, drobės audimo technologija primena groteles (siūlai audinyje eina vertikaliai ir horizontaliai).

    Medvilniniai (drobiniai) patalynės komplektai pasižymi patvarumu ir ilgaamžiškumu. Pats audinys yra gana tvirtas, matinės tekstūros (neturi blizgesio), yra kietesnis nei medvilnės satinas, tačiau panašiai kaip linas, kaskart išskalbus minkštėja. Medvilnė (drobė) pasižymi higieniškumu bei ypač dideliu sugeriamumu, puikiai praleidžia orą, todėl miego metu neleidžia kūnui perkaisti ir sukuria tinkamą miego mikroklimatą.

    Medvilnės satino patalynės komplektai gerokai skiriasi nuo drobės patalynės komplektų savo tankiu, tvirtumu, minkštumu ir išvaizda. Medvilnės satinas audžiamas satininiu pynimu. Kitaip tariant, siūlai audinyje eina įstrižai.

    Satino gamybos metu naudojant specialią technologiją iš paprastos medvilnės išgaunamas labai švelnus ir tankus medvilninis pluoštas. Satinas yra ypač minkštas, gerokai tankesnis nei drobės audinys, todėl dar ilgaamžiškesnis ir patvaresnis. Satino audinys dažnai užbaigiamas „butter finishing“ (sviestine) technologija, todėl turi malonų žvilgesį. Satino patalynės užvalkalus dažniausiai renkamasi šiltesniu metų laiku, nes šis audinys turi savybę vėsinti. Šis audinys gerai skalbiasi (net ir po daugelio skalbimų gerai išsaugo medžiagos spalvą bei lengvai lyginasi), lengvai prižiūrimas, audinio medžiaga greitai džiūsta, jis be galo malonus kūnui. Satino patalynė vertinama dėl lygaus, malonaus paviršiaus ir medžiagos patvarumo.

    Tiesa, satino audinių gali būti dvejopų: lygus vienspalvis arba margintas medvilnės satinas arba žakardinis medvilnės satinas. Žakardinis satinas pasižymi tuo, jog raštai audinyje yra ne dažomi, o išaudžiami specialia žakardinio audimo technologija. Dažniausiai žakardinis satinas yra juostuotas, kartais audžiamas kvadratais, įstrižais dryžiais ar kitokiais ornamentais.

    Juostuotas žakardinis satinas dažniausiai naudojamas viešbučiams, svečių namams, sanatorijoms, nes yra vienas ilgaamžiškiausių namų tekstilės audinių ir išlieka patvarus net po daugkartinio skalbimo. Pastaruoju metu šios rūšies satinas pamėgtas ir namuose. Lygiai dažytas spalvotas satinas puikiai įsikomponuoja įvairiuose interjeruose.

    Norint neapsigauti, labai svarbu išmokti atskirti natūralų satiną nuo sintetinio! Natūralus satinas puikiai praleidžia orą, neleidžia prakaituoti, miego metu kūno temperatūra išlaikoma optimali. Sintetinis satinas, deja, yra orui sunkiai pralaidus, todėl miego metu galimas perkaitimas. Šis audinys yra slidus, dažnai blizgus, ne visada malonus prie kūno, dažnai elektrinasi.

    Sintetinis satinas yra pigesnis, tarnauja trumpiau. Tokio audinio privalumai yra greitas džiūvimas ir spalvų išsaugojimas net po daugkartinio skalbimo.